28. marraskuuta 2009

Omaääniterapiaa

Koin äänen suuremmoisen voiman omassa kehossani laulutunnilla.
Olin ujo, mutta minulla oli joku ihmetarve laulaa. Ihailin heleäänistä siskoani karaokessa ja halusin itsekin osata laulaa ilman säröilyä ja epävarmuutta. Laulutunneilla tuntui höperöltä, kun avasimme ääntä. "Vyii-nyi-vyi..h h h.." Sitten lauloin Sinatran My Wayta 1/2 h putkeen ja hiffasin. Biisin huippukohdassa ääni värisi, eikä kurkusta päässyt puhtaita värähtelyjä. Mutta pienen lämmittelyn jälkeen tunsin, kuinka hartiaseuta ja niska lämpenivät ja ääni vapautui.
Olin niin huumassa, että aloin kokeilla sitä kotona. Menin suoraan värähtelyjen käyttöön, sitähän ääni itseasiassa onkin. Joogit ja tiibetin munkit käyttävät eri sointuja hyväksi meditoidessaan ja ilmentäessään. Kehitin oman harjoituksen, ääniterapiaksi: Eri korkeuksilta lauletut soinnut vaikuttavat kehon eri osiin (tulivat ne sitten sisältä- tai ulkoapäin.) Mitä korkeampi ääni, sen ylempiin kehon osiin se "soi". Matalat äänet taas vaikuttavat kehon (nyt ei puhuta jaloista, vaan keskivartalosta ja pallean seudusta, idässä puhuisimme chakroista) alimpiin osiin.
Tee näin: Istu tai seiso siellä, missä saat olla rauhassa. Laita mielimusiikkiasi soimaan, jos haluat fiilistellä, tai aloita spontaanisti hyräilemään. Jää yhteen "taajuuteen" ja päästä sitä tasaisesti kurkusta, aivan kuin meditoist "aaaaa...." Anna sen soida. Tunnet sen korvissa, niskassa ja päässä. Etene korkeammalle ja korkeammalle. Anna äänen tulla luonnostaan päästäsi! Päästä ulos ne äänet, jotka haluavat vapauteen. Lopuksi venyttele hartia- ja niskaseutu. Mene selinmakuulle, nosta jalat ylös ja ravistele. Vie polvet maahan pään viereen. Helpottaa myös tukalaa oloa.
Suorastaan terapeuttisia mahaääniä kuuntelen itse Luis Miguelin Romance-levyltä ja siirryn siitä laulamaan korkelta vaikka My Waytä.) Mahaäänet voi laulaa suoraan mahasta, älä laula kurkusta.
Lisätietoja multa kysyttäessä, ettei tuu liian pitkää textiä.

Pusuja Tompalta!

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista