2. maaliskuuta 2010

Borssikeitto

Tein eilen herkullista ja terveellistä borssikeittoa, ja ihan omalla styylillä. Juuresten strimlaamiseen menee aikaa ja kädet muuttuu punajuurista punaisiksi, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.


Tarttet:
1 1/2 l vettä
babyporkkanoita
6 raakaa punajuurta
3 perunaa
250 g valkokaalia
2 sipulia
2 suurta valkosipulin kynttä
500g-1 kg naudanlihaa (itse käytin valmiiksi paloiteltua, mutta voit tehdä myös lihakimpaleesta)
laakerinlehden
tusina kokonaista mustapippuria
1 1/5 rlk suolaa
tujauksen tabascoa
creme fraichea
suolakurkkua
aikaa

Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan, ota liha huoneenlämpöön ja kuori vihannekset. Laita kiehuvaan veteen liha, laakerinlehti ja pippurit. Anna kiehua tunti (ja mikäli käytät kimpaletta, keittoaika pitenee 30 min-1 h). Strimlaa sillä välin kasvikset käyttämällä kuorintaveistä tai juustohöylää. Myös kaali saa saman kohtelun, mutta babyporkkanat voi mun puolesta laittaa kokonaisina. Laita kasvikset isolle lautaselle venaamaan. Kun liha on kypsää, lisää suola ja ota kattila pois liedeltä. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä hetken pannulla. Kaada osa valmistamastasi lihaliemestä siivilän läpi sipulin päälle ja heitä porkkanat sekaan. Siivilöi loput liemestä kulhoon ja laita liha johonkin venaamaan. Nyt sulla pitäis olla kattila vapaana. Kaada siihen sipuli-porkkanaliemi, loput lihaliemestä sekä kauan venaneet kasvikset. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia, tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää tabascoa maun mukaan.
Tarjoile lihan, creme fraihin ja suolakurkun kanssa. Älä polta kieltä.

PS. Ja tosiaan jos teit sen kimpaleesta, se kandee pilkkoa.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista